Idealny CMS - spełnij swoje marzenie.
Jak część z was pewnie zauważyła (a może i nie) niedługo chciałbym zostać panem inżynierem, w związku z tym muszę popełnić pracę dyplomową.
Temat pracy jak najbardziej powiązany tematycznie z forum. "Brum - przyjazny wyszukiwarkom system dynamicznego zarządzania treścią witryny internetowej."
A więc zwracam się z uprzejmą prośbą, do was mili.. dajcie wodze swojej fantazji i zasypcie mnie swoimi wyobrażeniami o idealnym CMSie. Piszcie wszystko - od najprostszych i najbardziej oczywistych funkcji, aż po te zahaczające o science - fiction. A może przyjdzie ktoś kto nie wie, że nie da się ich zaimplementować i je zaimplementuje

Na start może dodam to, co już wcześniej sobie wyobraziłem:
Przewiduje dwie wersje instalacyjne: Lite i Full
1. Lite - skrypt maksymalnie okrojony do niezbędnych funkcji takich jak:
*szybkie wprowadzanie contentu z podziałem na podstrony
*edycja meta tagów każdej z podstron
*generowanie przyjaznych linków
*generowanie htaccess z przekierowaniami 301 na wybrany adres (z www lub bez) i takie samo przekierowanie nieistniejących stron na stronę główną
*generowanie sitemap.xml i robots.txt
*tworzenie 'w locie' galerii zdjęć z plików w ustalonym folderze
*zabezpieczenie panelu admina htpasswd
*prosta i szybka instalacja - wgranie kilku plików na serwer i jedziemy
*praca na plikach tekstowych
*korzystanie z szablonów, a także możliwość szybkiego dopasowania dowolnego szablonu xhtml do potrzeb CMSa
*formularz kontaktowy
2.FULL - rozszerzona wersja, pracująca na bazie mysql i oparta na budowie modułowej
*analogicznie - wszystkie funkcje Lite
*dostęp do listy WSZYSTKICH modułów (zamieszczanych na bieżąco na serwerze brum-cms.pl) z możliwością szybkiej instalacji
*możliwość instalacji modułów z plików na komputerze lokalnym
.. reszta funkcjonalności zdeterminowana przez moduły.
Pomysły na kilka podstawowych modułów:
*tworzenie kont użytkowników
*tworzenie contentu przez zalogowanych użytkowników
*podział contentu na kategorie + wyświetlanie breadcrumbs
*obsługa kilku języków treści
*system newsów, komentarzy, ocen
*rozbudowana galeria zdjęć
*katalog (produktów/stron/firm/kontaktów)
*koszyk elektroniczny
Wiem, że na rynku istnieje masa bardzo dobrych, rozbudowanych cmsów, dlatego największa nadzieję na sukces i popularność pokładam w wersji Lite, która byłaby idealna do szybkiego tworzenia prostych stron zapleczowych. Nie zmienia to faktu, że wersja full świetnie nadawałaby się do tworzenia średnio skomplikowanych stron np. dla firm.
Cały system mam zamiar udostępnić potem w sieci do ogólnego użytku na licencji GNU General Public Licence.
A więc - do dzieła!