Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Idealny CMS - spełnij swoje marzenie. 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Idealny CMS - spełnij swoje marzenie.
Jak część z was pewnie zauważyła (a może i nie) niedługo chciałbym zostać panem inżynierem, w związku z tym muszę popełnić pracę dyplomową.
Temat pracy jak najbardziej powiązany tematycznie z forum. "Brum - przyjazny wyszukiwarkom system dynamicznego zarządzania treścią witryny internetowej."

A więc zwracam się z uprzejmą prośbą, do was mili.. dajcie wodze swojej fantazji i zasypcie mnie swoimi wyobrażeniami o idealnym CMSie. Piszcie wszystko - od najprostszych i najbardziej oczywistych funkcji, aż po te zahaczające o science - fiction. A może przyjdzie ktoś kto nie wie, że nie da się ich zaimplementować i je zaimplementuje :)

Na start może dodam to, co już wcześniej sobie wyobraziłem:

Przewiduje dwie wersje instalacyjne: Lite i Full

1. Lite - skrypt maksymalnie okrojony do niezbędnych funkcji takich jak:
*szybkie wprowadzanie contentu z podziałem na podstrony
*edycja meta tagów każdej z podstron
*generowanie przyjaznych linków
*generowanie htaccess z przekierowaniami 301 na wybrany adres (z www lub bez) i takie samo przekierowanie nieistniejących stron na stronę główną
*generowanie sitemap.xml i robots.txt
*tworzenie 'w locie' galerii zdjęć z plików w ustalonym folderze
*zabezpieczenie panelu admina htpasswd
*prosta i szybka instalacja - wgranie kilku plików na serwer i jedziemy
*praca na plikach tekstowych
*korzystanie z szablonów, a także możliwość szybkiego dopasowania dowolnego szablonu xhtml do potrzeb CMSa
*formularz kontaktowy

2.FULL - rozszerzona wersja, pracująca na bazie mysql i oparta na budowie modułowej
*analogicznie - wszystkie funkcje Lite
*dostęp do listy WSZYSTKICH modułów (zamieszczanych na bieżąco na serwerze brum-cms.pl) z możliwością szybkiej instalacji
*możliwość instalacji modułów z plików na komputerze lokalnym

.. reszta funkcjonalności zdeterminowana przez moduły.

Pomysły na kilka podstawowych modułów:

*tworzenie kont użytkowników
*tworzenie contentu przez zalogowanych użytkowników
*podział contentu na kategorie + wyświetlanie breadcrumbs
*obsługa kilku języków treści
*system newsów, komentarzy, ocen
*rozbudowana galeria zdjęć
*katalog (produktów/stron/firm/kontaktów)
*koszyk elektroniczny

Wiem, że na rynku istnieje masa bardzo dobrych, rozbudowanych cmsów, dlatego największa nadzieję na sukces i popularność pokładam w wersji Lite, która byłaby idealna do szybkiego tworzenia prostych stron zapleczowych. Nie zmienia to faktu, że wersja full świetnie nadawałaby się do tworzenia średnio skomplikowanych stron np. dla firm.

Cały system mam zamiar udostępnić potem w sieci do ogólnego użytku na licencji GNU General Public Licence.

A więc - do dzieła!

Pt lis 13, 2009 10:38 am
Zobacz profil WWW

Post Re: Idealny CMS - spełnij swoje marzenie.
OK :)

------
Idealne funkcje jakie powinien mieć cms :) już starając się nie wymieniając twoich.

- Prosty Interfejs
- Edytor wysiwyg
- System avatarów
- Informacje o użytkowniku [ Login / Imię / Nazwisko / Adres Strony / Pseudo / Wiek / O sobie / Osoby Zaproszone]
- Komentarze
- Tagi
- Subskrypcja
- Wykup reklamę
- Cenzura Zmiana brzydkich słów na coś.
- Opcje antyflood
- Kilka Opcji [ Włącz/Wyłącz roboty na stronie ( follow/no follow ) / Określ czy linki w np. Newsach / Komentarzach mają być follow czy no follow ]
- Shoutbox
- Forum
- Moduł Sklepiku małego
- Moduł downloadu
- Moduł wyszukiwania
- Moduł Ocen / Użytkowników / Newsów
- Kategoria na Hasło
- Rangi
- Dostęp od danej Rangi do działu
- Dodawanie Newsów przez wszystkich po rejestracji [ Z moderacją admina lub moderatora / Po zapłaceniu SMS / Paypal / Dotpay Publikacja natychmiastowa :) ]

----
Funkcje dla admina:
- Szybkie Zarządzanie użytkownikami [ Ban / Usuń / Zmień Nazwę / Hasło]
- Zaawansowane Zarządzanie użytkownikami [ Edycja wszystkiego / Znajdowanie komentarzy ]
- Zarządzanie Reklamami Bardzo zaawansowane [ Określasz Gdzie Reklama | Na Ile | czy to banner czy link czy coś innego / oraz powiadomienia na dany e-mail lub pm do użytkownika o wygaśnięciu usługi np za X dni]
- Jak pod seo to jakieś RSS wraz z Mieszarkami i generatorami synonimów.
- Szybkie Tworzenie oraz zarządzanie kategoriami
- Sondy
- Określić czy wpis ma być Wpis Płatny / Darmowy [ Ewentualnie Ta opcja jedynie do ustalonych kategorii ]

tymczasowo tyle :)

Pt lis 13, 2009 2:36 pm
Zobacz profil WWW
Moderator

Dzięki, jeśli chodzi o funkcjonalności i moduły wersji FULL, to one są tak trochę 'na doczepkę', żeby nie bać się o wynik obrony. Niestety nie doceniają teraz prostych rozwiązań, dlatego trzeba udawać, że to prawie druga joomla.

Większą nadzieję, wiążę z wersją LITE, która ma być dobrym narzędziem do tworzenia stron zapleczowych, i głównie na funkcjonalnościach z zakresu SEO chciałbym się tutaj skupić.

Np.
Oznaczanie w zdefiniowany sposób słów kluczowych - jeśli wystąpią one w tekście.

Dbanie o prawidłową strukturę tekstu (nagłówki H*, akapity)
Atrybuty title, alt

Może jakieś narzędzia do uprzyjemniania pracy, np. analiza poprawności i jakości meta tagów. Coś jak na http://www.seocentro.com/tools/search-e ... lyzer.html

Wyświetlanie informacji o stronie: takich jak PR, Backlinki, Staty Alexy

'Podpowiadacz' słów kluczowych

Co tam jeszcze wam przychodzi do głowy?

Pt lis 13, 2009 3:16 pm
Zobacz profil WWW

- Obszerne statystyki tak jak mówisz [ PR / Backlink / ] Oraz ilość wejść do danego newsa / ilość linków z zewnątrz do danego newsa [ i przede wszystkim Frazy oraz ich pozycje w google.pl jak i .com ]
- Hmm :0 ja bym tego na joomla nie wzorował bo mi sie joomla nie podoba ! Bynajmniej nie rób takiego interfejsu jak ona ma, chyba że chcesz wydawać książki jak zrobić stronę za pomocą tego skryptu co zrobiłeś, bo joomla nie należy to ani najlepszych ani najprostszych cms.
- Generowanie Tagów na podstawie Tytułu oraz najbardziej popularnych fraz z textu newsa.
- :) może dopisać automatyczne podlinkowywanie wpisów, np. do katalogów typu qlweb itd lub odrazu do presell page :)

- ok teraz dam trochę się innym wypowiedzieć i poczekam na ich pomysły.

ps. z chęcią zobaczę ten cms :) oraz przetestuje to seo :)) hehe

Pt lis 13, 2009 10:11 pm
Zobacz profil WWW
Moderator

Joomla to taki niefortunny przykład :) Osobiście zależy mi na czym prostym i skorym do modyfikacji, jednak wiem, ze coś takiego nie jest docenianie przez promotora - on by chciał kombajn do wszystkiego - ale to w sumie rozwiązywać będzie budowa modułowa wersji FULL.

"- Generowanie Tagów na podstawie Tytułu oraz najbardziej popularnych fraz z textu newsa." - pomysł dobry, ale boję się, że ciężko będzie uniknąć sytuacji w której większość tagów to będą słowa niezwiązane z tematem, lub słowa w stylu "również, więc, i, od, do, natomiast" i.t.p. Ale sprawy jeszcze nie analizowałem dokładniej.

So lis 14, 2009 12:24 pm
Zobacz profil WWW

Zawsze to można zrobić takie BBcode którym zaznaczysz niby najciekawsze fragmenty i z nich będzie generować te tagi.

N lis 15, 2009 1:23 pm
Zobacz profil WWW

Ciekawi mnie czy prace posuwają się do przodu?

So lis 28, 2009 7:44 pm
Zobacz profil WWW

Dla mnie najważniesze są fajne templatki + dużo ciekawych komponentów

N lis 29, 2009 9:57 am
Zobacz profil WWW

Re: napisał(a):
Dla mnie najważniesze są fajne templatki + dużo ciekawych komponentów

Ale co ma szablon ? do seo CMS ?

Skoro piszesz o ciekawych komponentach to można je opisać, gdyż autorowi tego tematu chodzi o konkrety, a nie odpowiedź dużo ciekawych komponentów. Dla jednego ciekawy komponent to Mass mail a dla innych to jeden wielki spam komponent, dlatego wypowiedź powinna być bardzo jasna i na temat.

N lis 29, 2009 10:31 am
Zobacz profil WWW
Moderator

Cytuj:
Ale co ma szablon ? do seo CMS ?

Konstrukcja strony, oparta przecież głównie na konstrukcji templatki, ma duże znaczenie w SEO. Pomijając oczywiście 100% zgodności ze standardami, trzeba brać pod uwagę np. takie rzeczy jak odpowiednie używanie tytułów h* - chciałbym żeby w jakimś stopniu mój system wymuszał ich prawidłowe użycie.

Konstrukcja w postaci:
(tak powinien wyglądać rozkład treści po wyłączeniu stylów, chociaż to oczywiście ogólnik)

Tytuł strony w h1
Menu główne
Tytuł artykułu h2
Nagłówki akapitów w h3
Treść z wyróżnionymi słowami kluczowymi
Menu dodatkowe
Stopka

też ułatwia robotowi 'przetrawienie' strony, więc warto zadbać by system starał się utrzymywać stronę w takim ułożeniu.

Chyba, że macie inne pomysły na przyjazny robotom układ treści? Liczę na dyskusje :)

Pn lis 30, 2009 8:15 am
Zobacz profil WWW
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Polecane strony